Цецка Цачева на посещение в Златарица по повод празника на града
Цецка Цачева на посещение в Златарица по повод празника на града / Sofia Photo Agency

Тържествена литургия ще бъде отслужена в църквата „Св. Николай" по повод днешния празник на Златарица. Тя ще започне в 08,30 часа. Официалното честване на празника е от 10,30 часа на градския площад. То ще бъде открито с празнично слово на кмета на общината Пенчо Чанев и прочитане на поздравителни адреси. Краеведът Васил Узунов ще бъде награден със званието „почетен гражданин" заради научния му принос в изследванията му, свързани с историята на Златарица. Той бе избран сред седем кандидати на заседание на Общинския съвет.

В 12,30 часа ще бъде открит Център за настаняване от семеен тип по проекта "У дома" на Сдружение "Регионални инициативи", създадено от бившия депутат Мариана Костадинова. В него са настанени 8 деца от Дома за медико-социални грижи в Дебелец, съобщи кметът на града Пенчо Чанев. Центърът е предназначен за деца на възраст от 2 до 7 години. В изграждането му са вложени над 200 000 лв. Целта на центъра е да помогне на децата да се социализират при извеждането им от специализирана институция в семейна среда.

По повод празника на Златарица в късния следобед се очаква да пристигне председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя ще се срещне с кмета на града и с общинските съветници, с които ще обсъдят проблемите на малките общини и начините за финансиране по европейските проекти. Цецка Цачева ще дари книги за училищните библиотеки на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий", ОУ „Христо Ботев" в с. Горско Ново село и ОУ „Васил Левски" в с. Средно село. Даренията ще бъдат връчени на директорите на училищата.

Председателят на Народното събрание ще удостои с почетен плакет „130 години Народно събрание" Цецка Чакърова, виден общественик и автор на книгата „Златарица - минало и не съвсем". Книгата е издадена с подкрепата на общината  по повод днешния празник на града.

В 20,00 часа започва кулминацията на празника с концерт на градския площад. В него ще участват народната певица Поли Паскова и обединената Златаришка духова музика.

Златарица отбелязва датата 9 май за празник на града от 1998 година с решение на Общинския съвет. Днешният ден се чества и като храмов празник на църквата "Св. Николай", обявена за паметник на културата, заради уникалните й стенописи, икони и архитектурен стил.