Правят пералня в Златарица за над 300 хиляди лева
Правят пералня в Златарица за над 300 хиляди лева / Dariknews, архив

Шестима трайно безработни ще бъдат назначени на работа в социално предприятие „Перално стопанство" в Златарица, финансирано по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". Това заяви Светла Недева, председател на сдружението „Център за социални и здравни грижи" - В. Търново, спечелило проекта. Той стартира в началото на годината и е насочен към трайно безработни, самотни родители, многодетни майки и хора от малцинствата. Проектът е за 305 403 лева. От тях 297 286 лева е безвъзмездната финансова помощ, осигурена от Европейския социален фонд.

За работа в пералното стопанство са кандидатствали 12 души. Всички са преминали двуседмично обучение в Пазарджик, където има подобна обществена пералня, но от тях са одобрени само шестима - пет жени и един мъж. В момента те продължават обучението си, тъй като работата е специфична и изисква по-продължителни курсове, каза още Светла Недева.

Пералнята е предназначена за промишлени нужди, като пране на болнични и хотелиерски чаршафи. Вече имаме и сключен договор с голяма фирма, на която сме подизпълнители, каза още Недева. Тя допълни, че служителите ще бъдат назначени на работа най-късно през ноември, но е възможно това да стане и по-рано. 

Обучителните курсове се провеждат в пералното стопанство, което се намира в бившите работилници на училище „Св.Св.Кирил и Методий" в Златарица. За ремонта на сградата и закупуването на техниката са похарчени 50 000 лв. Осигурени са машина за химическо чистене, перални и гладачна маса. Останалите пари ще бъдат използвани за обучението на служителите.

Проект „Перално стопанство" приключва през март 2011 година, след което то ще бъде регистрирано по Търговския закон, а наетите служители ще продължат да работят в него, каза още Светла Недева.