Кулинари от Павликени сготвиха най- вкусната градинарска чорба в Златарица
Кулинари от Павликени сготвиха най- вкусната градинарска чорба в Златарица / Дарик нюз

Стотици любители на добрата кухня се включиха в традиционния празник градинарската чорба в Златарица. 16 готварски екипа участваха в надпреварата в местността „Черничките". На първо място се класира отбора от Павликени с главен готвач Нели Друмева.

Втори са представителите на Мерданя с главен готвач Стойна Узунова, трети  е отборът на църквата "Св. Николай" в махала Лъката, община Златарица с главни готвачи Йорданка Коцева и Димитринка Конакчиева.

Като най- красива бе отличена масата на екипа от село Козаревец.

Наградите бяха осигурени от бюджета на община Златарица, а по време на  празника бяха организирани възстановки на изпращане и посрещане на гурбетчии. За доброто настроение на всички се погрижиха детски танцов състав при читалище „Развитие- 1885", пенсионерски клуб село Сливовица, Златаришката духова музика и поп фолк певицата Валя.

Част от празничната програма е и провеждането на конференция, посветена на съвременните миграции, в която участват учени от БАН, студенти и преподаватели от Софийския и Великотърновския университет. Тя се реализира от доц. Маргарита Карамихова, Доц. Мария Иванова и Гл. ас. Здравко Здравков.

През тази година Общината спечели проект „Разработване на туристическа маркетингова стратегия и подобряване на туристическата инфраструктура в община Златарица" по Програма за развитие на селските райони на обща стойност 387 312, 34 лв. без ДДС.

Целта на проекта е създаване на условия за развитие на интегриран селски туризъм в Община Златарица. Предвидени са дейности за реконструкция  на музея на бита, допълването му с експонати и създаване на показни работни места за традиционните занаяти на региона, малък център на изкуствата, развитие на местни атракции, изграждане на сцена за изява на „Златаришката музика" и други фолклорни колективи, подобряване на туристическата инфраструктура, маркетингова стратегия, рекламни, печатни и електронни материали, електронна система за резервации.

Предвидено е създаването на малък център за изкуство и занаяти и атракции за посетителите на празника на градинарската чорба, битов и етнографски музей с експозиции на закрито и открито, включително златотърсачество, грънчарство, градинарство, вретенарство, дървени лъжици и др.

Ученици от СОУ „Св. св. Кирил и Методий" в Златарица към клуб „Млад природолюбител", под ръководството на Стефка Николова, са направили импровизирано проучване на местността „Черничките" и по-конкретно историята на трите вековни черници, за да участват в конкурса „Дърво с корен", който се провежда за трета поредна година от „ЕкоОбщност". Те са изработили и изложба с исторически факти и снимков материал.