Златарица остана без автобусен транспорт
Златарица остана без автобусен транспорт / DarikNews.bg
Златарица остана без автобусен транспорт
56840
Златарица остана без автобусен транспорт
  • Златарица остана без автобусен транспорт

Златарица остана без автобусен транспорт. Превозвачът, който покрива линиите между населените места в общината, е спрял автобусите без предупреждение, тъй като работел на загуба, съобщи кметът на Златарица Пенчо Чанев. Проблемът е от няколко дни. Има решение да покриваме загубите на превозвача с 400 лв. месечно, но фирмата не ни е представяла от нова година месечните отчети, каза Чанев. Кметът успокои жителите на общината, че ще намери разрешение на проблема до седмица, като потърси съдействие от областния управител.

Пенчо Чанев се оплака още, че общинарите масово напускат заради ниски заплати. Общинската администрация в Златарица е останала на санитарния минимум, в отдел работи по един човек. Наетите по програмите за временна заетост взимат повече пари от кметските наместници, даде пример златаришкият кмет. 342 лв. е основната заплата на кметските наместници в малката община, а ангажираните по временната заетост взимат 380 лв. месечно.

Програмата им осигурява заетост за една години на 8 часа дневно при петдневна работна седмица, дейността им е свързана с поддържане и почистване на улиците. Два месеца преди да им изтече срокът на програма, метачите спират да работят, жалва се Чанев. Според него много по-голяма ефективност ще има, ако се назначат 10 души на постоянни договори към общината, които да вършат същата работа в звено за поддръжка.

Чуйте още в звуковия файл.

Въпреки проблемите финансовият министър Симеон Дянков похвали Община Златарица, която влезе в Топ 5 на общините с най-добри финансова дисциплина и финансови показатели. "Задълженията, които имахме миналата година в размер на 350 000  лв., вече са стопени. Отделяме веки пети лев за инвестиции в обекти като поддръжка на сгради и ремонт на съоръжения, коментира Пенчо Чанев. По думите му резултатите са налице чрез намаляване на разходите, затягане на коланите, съкращения и продажба на активи. Около 200 000 лв. инвестиции е осигурила за една година Община Златарица.