В Златарица правят туршия от мушмули


В Златарица правят туршия от мушмули
Йорданка Великова обяснява какви са лечебните свойства на билковия извлек "Змийско мляко"
06 Декември 2011, Вторник


Преди да седнат на масите, хората от Златарица първо почетоха с вечеринка и исторически беседи


Автор: Здравка Христова

134-годишнината от сражението, в което са спрени войските на Сюлейман паша. С тази битка между тяхното градче и село Миндя е решен изходът от Руско-турската война, а селищата, източно от Търново, са спасени от опожаряване. За първи път местните си правят празник на ракията и туршията през 1922 година.

Тогава председателят на кооперацията Иван Славков събира местните градинари на туршия и греяна ракия и решават да съберат храни за бедстващите казаци. Хората се организират и десетки каруци са натоварени със зимнина, която от пристанището в Бургас заминава за Русия, сочат историческите хроники.

С днешна дата
Тричленно жури дълго дегустира между 20-те туршии от грозде, зелен фасул, киселата бамя, мушмули и земна ябълка.Туршия може да се прави от всичко, а греяната ракия към нея е лекарство, обясни победителката в конкурса Вишка Азманова от Шивачево. Между патриотичните песни, изпълнени от оркестър "Редакторите", хората от двете градчета спориха къде и как се правят по-вкусни кисели мушмули - дали в стъклен буркан или в пръстена делва.

За туршията от мушмули, например, се подбират големи и не много добре узрели плодове. Важно е да нямат наранявания, за да не се провокира гниене, казва Азманова.
Плодовете се заливат с марината на вкус от оцет, захар, сол и вода. Сиропът може да се възвари, но може и да е студен. Задължително се слага синап. Семената се връзват в тензухено вързопче. Синапът е по-добър от химията на аспирина.

На своите мушмули майсторката на туршии слага още кервиз, черен пипер, бахар, дафинов лист. Българинът никога няма да забрави туршийката с ракийката, защото народопсихологията ни е такава - да търсим лек на несгодите на маса, казват още балканджиите. Те си имат своя изпитана рецепта срещу зимния грип.

В медно джезве се слагат две супени лъжици мед. Наливат се стотина грама домашна ракия. Загрява се така, че да възври един или най-много два пъти. Веднага се налива в чашка и се изпиват поне 50 грама. Няма да се напиете, няма да си изгорите гърлото и със сигурност грип няма да ви стига, категорични са в Златарица. Това лекарство се пие всяка сутрин. Златарчани иначе са много чувствителни, ако лаик им обърка туршията.

За тях е недопустимо, ако наречеш ловджийската им туршия от зеле, зелени домати, чушки, стъргани моркови и целина като „царска туршия“. Туршия от гулия пък е най-вкусна и най-разнообразна в рецептите си, обясняват участниците в конкурса. В този край наричат гулията земна ябълка или сладка ряпа и я отглеждат в градините си заедно с картофите. Европейците са я хапвали преди да познаят вкуса на картофите.

Киселата гулия се прави по много прост начин, добавят златаришките баби. За един компотен буркан те слагат по една супена лъжица сол и захар, четири супени лъжици оцет, два аспирина, заливат зеленчука с гореща вода, запечатват и нареждат в мазето. Така туршията няма нужда да се претака, а парченцата остават хрупкави. Туршията от гулия дори била лечебна за болести на бъбреците. Йорданка Великова от Овча могила обра овациите с билковия извлек "Змийско мляко".

Лекарството се прави от 3 супени лъжици млечна суроватка, слага се по една чаена чаша млечна захар, прясна или суха билка и заквасена сметана. Налива се в буркани, които се държат на топло и тъмно място. "Змийското мляко" е лек при стомашно-чревни неразположения и подобрява функцията на черния дроб, твърди Йорданка Велкова. Печената пуйка на Стефан Пъпешков беше другата атракция на празника. Живял съм над 20 години в Америка и съм свикнал да празнувам Деня на благодарността, който сега съвпадна с празника на туршията в Златарица.

Киселите или мариновани туршии в този край добре се комбинират с пуешко, разказва Пъпешков, докато реже печената пуйка на тънки филийки. Той е известен сред съселяните си от Козаревец, че благодарение на него 11 пъти е променяна "Енциклопедия Британика". Говорил съм пред Сената и се борих да бъде изчистено името на България в атентата срещу папата. Доволен съм, че успях да развенчая мита за Македония, защото сега американците знаят, че тази държава е родена и е била част от някогашна велика България, казва с гордост Стефан Пъпешков.


Над 20 вида туршии от всякакъв зарзават участваха в конкурса

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки